Siirry pääsisältöön

Idiopaattinen trombosytopeeninen purppura (ITP)

ITP lyhyesti

  • Harvinainen autoimmuunisairaus ja verisairaus, joka aiheuttaa verihiutaleiden puutosta, mikä vaikuttaa veren hyytymiskykyyn
  • Voi aiheuttaa erilaisten verenvuotojen riskiä
  • Yleisiä oireita ovat väsymys sekä ihon tai limakalvojen verenvuoto
  • Sairautta esiintyy sekä lapsilla että aikuisilla. Sairaus on hieman yleisempi naisten keskuudessa, etupäässä ikäluokassa 30–60-vuotiaat
  • Hoidon tavoitteena on nostaa veren verihiutaletasoa verenvuotojen ehkäisemiseksi

 

Tietoa ITP:stä

ITP on harvinainen autoimmuunisairaus ja verisairaus, jolle on ominaista alhainen trombosyyttitaso (verihiutaletaso), ja joka vaikuttaa veren koagulaatioon (hyytymiskykyyn). Verihiutaleiden puutos (trombosytopenia) syntyy, kun immuunijärjestelmä muodostaa vasta-aineita elimistön omia verihiutaleita vastaan, mitä tapahtuu etupäässä pernassa. Tämä voi johtaa erilaisten verenvuotojen kohonneeseen riskiin. Sairautta kutsutaan myös immunologiseksi trombosytopeniaksi (1-3)

ITP:n kaksi tyyppiä

ITP jaetaan primaariin ja sekundaariseen sairauteen, jossa primaari on yleisin kattaen noin 80 % tapauksista. Primaarissa sairaudessa taustalla olevaa syytä ei ole löydetty, kun taas sekundaarisen ITP:n voivat laukaista toinen sairaus tai lääkeaine, jotka aktivoivat immuunijärjestelmän. Esimerkkejä tästä voivat olla virus- tai bakteeri-infektio tai rokotukset (2-4)

Verihiutaletaso

Verihiutaletaso on yleensä 150–400 x 109/verilitra. Tavallisesti 30–50 x 109 verihiutaletta verilitraa kohti riittää estämään verenvuodon. Verihiutaletason ollessa alle 10 x 109/l vakavien verenvuotojen riski kasvaa (2).  

Oireet

ITP:n oireissa voi olla selkeää yksilöllistä vaihtelua. Yleisiä ITP:n oireita voivat olla väsymys, mustelmat ilman selkeää taustalla olevaa syytä tai pienten vammojen tai viiltohaavojen lisääntynyt verenvuototaipumus. Muita oireita voivat olla nenäverenvuoto, ienverenvuoto tai tummat veriset rakkulat suussa (4). Verenvuoto-oireiden laajuus on useimmiten suoraan yhteydessä trombosytopenian asteeseen (2). Useimmilla potilailla, joilla on vastikään diagnosoitu ITP ja joiden verihiutaletaso on yli 50 x 109/l, ei ole oireita (3).  

Sairauden esiintyminen

ITP:tä tavataan sekä lapsilla että aikuisilla. Sairaus on hieman yleisempi naisten kuin miesten keskuudessa, etupäässä ikäryhmässä 30–60-vuotiaat. Sairastumisriski kasvaa iän myötä (2).  

Kuinka yleinen ITP on?

ITP on yksi yleisimmistä syistä alhaiseen verihiutaletasoon, ja sen esiintymistiheys on arviolta 3–12 henkilöä 100 000 asukasta kohti vuodessa (1).  

Hoito

Hoidon tavoitteena on saavuttaa veressä riittävän korkea verihiutaletaso verenvuotojen ehkäisemiseksi. Saatavilla olevissa hoitomuodoissa on eri toimintamekanismeja, joiden tavoitteena on vähentää vasta-ainetuotantoa, estää vasta-aineet, lisätä verihiutaleiden tuotantoa luuytimessä ja/tai poistaa suodatin, jossa verihiutaleet tuhoutuvat. Tämä tehdään poistamalla perna leikkauksella.

Splenektomia tarkoittaa pernan poistoleikkausta. Se tehdään, kun lääkehoidolla ei ole saavutettu toivottua vaikutusta 6-12 kuukaudessa.

Lääkärisi valitsee sopivan hoitomuodon sairauden vaikeusasteen ja keston, iän, elintapojen sekä mahdollisen meneillään olevan hoidon ja sairauksien yhteisesiintymisen pohjalta.

 

FIN-OTH-0020 Apr 2024